DÜNYAYI KURTARAN KADINLARDA ARA

19.2.17

kendi zehrimizi kendimiz seçiyoruz

Çok etkilendiğim bir hikaye okudum dün; şirketlerin para kazandıkları müddetçe işçilerin ve tüketicilerin hayatını ne kadar kolay tehlikeye atabildiklerini gösteren pek çok hikâyeden sadece biri: Radyum Kızları.

fotoğraf: www.umass.edu
Şu an Türkçesi üzerinde çalıştığım Pick Your Poison adlı kitapta geçiyor bu hikâye. Kimyager ve sanatçı Monona Rossol, gündelik hayatımızda kullandığımız endüstriyel ürünlerdeki zehirli maddeler hakkında bizi uyarmak için yazmış bu kitabı. Şu an 81 yaşında olan Rossol'un kitabında bir kadın olarak eğitim ve meslek hayatında karşılaştığı engeller de kaçınılmaz olarak yer alıyor. Hem hayatı hem kendini adadığı amaçla ekofeminizmin önemli isimlerinden biri.

Radyum kızlarının hikayesi bugün hâlâ pek çok insanın yaptığı gibi, "devlet izin veriyorsa, marketlerde satılıyorsa, televizyonda reklamı oynuyorsa, işveren sakıncası yok diyorsa herhalde sağlıklıdır, hele ki üstünde doğal yazıyosa doğaldır, adı yeşilse çevre dostudur" anlayışından kaynaklandığı ve söz konusu "kızlar"ın başına gelen felaketin büyüklüğüne karşın olay ufak tefek tazminatlarla geçiştirilebildiği için beni çok etkiledi. Bugün dünyanın çoğu yerinde şirketlerin sebep olduğu sağlık (hem işçi hem tüketici sağlığı) ve çevre sorunlarına karşı hâlâ herhangi bir ciddi yaptırım yok, mağdurlar sadece şahsen gördükleri zararı tazmin etmek için bile insanüstü çaba göstermek zorundalar. Buna verilebilecek binlerce örnekten birini de Sürdürülebilir Yaşam TV'de izleyebilirsiniz: Maquilapolis, Fabrikalar Şehri.

Evinizdeki temizlik ürünlerinin etiketlerindeki şifreleri çözmek ve zehirsiz alternatifler keşfetmek içinse zehirsizev.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca: dünyanın pisliğini biz mi temizleyeceğiz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar